Stap 3 - Een factuur versturen

Gewijzigd op Sun, 13 Mar 2022 om 12:02 PM

Je eerste omzet is een feit!

Zodra je een lespakket koppelt aan een leerling (zie stap 2) maakt Dation automatisch een conceptfactuur voor de pakketprijs. Dation verstuurd facturen niet automatisch, op deze manier heb je zelf in hand wat er wanneer naar de leerling gefactureerd wordt.

In stap 2 heb je een lespakket aan een leerling gekoppeld. Ga nu via het menu 'Leerlingen' naar die leerling toe en klik bij de leerling op zijn tabblad 'Financieel'.

In het tabblad 'Financieel' zie je alle facturen en betalingen die van toepassing zijn op deze leerling. Door op de conceptfactuur te klikken, opent de factuur en kun je alle factuurdetails inzien en de factuur verzenden.
Vanuit de factuur kun je eventueel nog aanvullende producten aan de factuur toevoegen. Vervolgens verzendt je de factuur naar de leerling door de factuur te printen of te e-mailen.

Stappenplan om een factuur te verzenden.

1. Ga naar menu 'Leerlingen' en klik op de leerling waar je een lespakket aan gekoppeld hebt.

2. Ga bij de leerling naar het tabblad 'Financieel'.

3. Klik op het (concept) factuur.

4. Optioneel kan je met de knop 'Factuurregel toevoegen' een extra onderdeel/product/korting aan de factuur toevoegen.

5. Klik rechts bovenaan de pagina op 'Factuur printen' of 'Factuur e-mailen' om de factuur te verzenden. Als je voor 'Factuur e-mailen' kiest dan opent het 'E-mail versturen scherm'. (Voorbeeld download alleen een voorbeeld van het conceptfactuur en maakt geen factuurnummer aan. Zo kan je kijken hoe de factuur eruit komt te zien.)

6. Klik in dit scherm onderaan op de knop 'Versturen' om de factuur te verzenden.
    De klant ontvangt de originele factuur als PDF (in jouw huisstijl) in de bijlage van de e-mail.

Zodra je de factuur verstuurd (print of e-mailt) krijgt deze een factuurnummer en de status 'verstuurd'

Handig!

• Zodra de factuur verzonden is ziet de leerling de factuur ook in RijbewijsApp.

• Werk je met de iDEAL-koppeling? Dan kan de leerling de factuur direct vanuit de verzonden e-mail aan je betalen.

• In de details van de leerling staat altijd zichtbaar wat zijn openstaande saldo op dit moment is, ook als hij meerdere facturen aan zich gekoppeld heeft.