Update CBR tarieven

Gewijzigd op Fri, 27 Oct 2023 om 01:16 PM

Ieder jaar verhoogt het CBR de inkooptarieven van de examens en toetsen. Deze tarieven moeten ook tijdig in Dation worden ingevoerd, zodat jij tegen de correcte bedragen de inkoopkosten van de examens en toetsen factureert aan je leerlingen. 

Tip: begin tijdig met het doorvoeren van de nieuwe tarieven en maak waar nodig alvast nieuwe pakketten aan. 


Bekijk op de website van het CBR het overzicht van de nieuwe CBR tarieven.

Om de nieuwe CBR-tarieven door te voeren in Dation doorloop je de volgende stappen:

  • Voer de nieuwe CBR-tarieven automatisch door in Dation en kies op welke manier je de nieuwe inkooptarieven wilt doorvoeren.

  • Controleer de wijzigingen en pas indien nodig de resterende pakketten aan

Tip: voer je de wijziging in tarieven liever handmatig door? Dat kan natuurlijk ook. Hiervoor verwijzen we je graag door naar het artikel ‘Prijswijziging in bestaande pakketten’.Automatisch nieuwe CBR-tarieven invoeren

Via de functie 'Automatisch nieuwe CBR-tarieven invoeren' kun je de nieuwe CBR-tarieven doorvoeren in al je lespakketten.

Ga naar Beheer > Pakketten. Je ziet nu alle actieve lespakketten. Met de paarse knop 'CBR-tarieven 2024 doorvoeren' kun je instellen hoe je wilt dat Dation de nieuwe tarieven voor je doorvoert. Klik op de knop 'CBR-tarieven 2024 doorvoeren' en er opent automatisch een vervolgkeuze. Lees de keuzemogelijkheden goed door. 


Kies hoe de CBR-tarieven worden doorgevoerd

Je kunt de nieuwe CBR-tarieven op twee manieren doorvoeren in Dation:

  1. Alleen de CBR-inkooptarieven wijzigen (de CBR-inkoopprijs van het examen/toets (0%) wordt verhoogd, de dienstverlening op het examen/toets (21%) wordt verlaagd, zodat de verkoopprijs gelijk blijft)

  2. Zowel de CBR-inkooptarieven als de pakketprijs wijzigen (De inkoopprijs (0%) wordt verhoogd.)

Toelichting optie 1

Als je kiest voor optie 1 worden de tarieven enkel en alleen  'achter de schermen' gewijzigd naar de nieuwe tarieven. De leerling zal daarom niets merken van het prijsverschil. De pakketprijzen blijven namelijk gelijk. Dit betekent dat jij het prijsverschil voor rekening neemt. Toelichting optie 2 

Als je kiest voor optie 2 worden de tarieven zowel voor als achter de schermen gewijzigd. Dit betekent dat nieuwe tarieven niet alleen zichtbaar zijn in Dation, maar ook voor de leerling. De pakketprijzen zijn namelijk aangepast aan de nieuwe tarieven. Dit betekent dat de leerling het prijsverschil voor rekening neemt. 


Belangrijk! 
Zodra Dation de nieuwe CBR-tarieven doorvoert, worden de bestaande lespakketten gekopieerd. In de nieuwe versie van het pakket worden de nieuwe tarieven doorgevoerd, en in de originele versie van het pakket worden de nieuwe prijzen voor verkopen buiten het pakket toegevoegd. Ook wordt het pakket voorzien van een einddatum zodat je dit oude pakket niet meer aan een nieuwe leerling kan toevoegen.


De pakketten die van een einddatum zijn voorzien kun je hierna zelf archiveren, zodat het verdwijnt uit je lijst van actieve pakketten. Hierdoor hou je een fris overzicht van je lespakketten.


Let op: de knop ‘CBR-tarieven 2024 doorvoeren’ is slechts éénmalig te gebruiken. Dus mocht je ervoor kiezen om de tarieven automatisch te laten doorvoeren, controleer dan heel goed welke keuze je hierin maakt én of niet toevallig een van jouw collega’s de knop al heeft gebruikt. Wijzigingen kunnen namelijk niet automatisch ongedaan worden gemaakt. Dus twijfel jij over je keuze, neem dan eerst contact met ons op. 


Let op: als je pakketten hebt gearchiveerd waar nog wel leerlingen actief gebruik van maken, is het nodig om deze pakketten handmatig met de nieuwe prijzen te updaten. Gearchiveerde pakketten worden niet standaard meegenomen met de prijsverhogingen.Voorbeeld optie 1 (alleen de CBR-inkooptarieven wijzigen)

Op ieder examen wordt de inkoopprijs (0%) gewijzigd naar het tarief voor 2024. De dienstverlening (21%) op het examen wordt verlaagd met hetzelfde bedrag. Hierdoor blijft de verkoopprijs van het examen én de verkoopprijs van het lespakket gelijk.

  • De inkoopkosten op 0% worden verhoogd

  • De dienstverlening op 21% wordt verlaagd

  • De verkoopprijs blijft gelijk; hierdoor blijft de totale pakketprijs ongewijzigd
Voorbeeld opbouw praktijkexamen 2023
Let op! Indien je de 'Dienstverlening rondom examen' hebt opgesplitst in meerdere grootboekrekeningen voert Dation de wijziging altijd door op de bovenste grootboekrekening die ingesteld staat onder de 'Dienstverlening rondom examen'.

Voorbeeld optie 2 (zowel de CBR-inkooptarieven als de pakketprijs wijzigen)

Op ieder examen wordt de inkoopprijs (0%) gewijzigd naar het tarief voor 2024. De dienstverlening (21%) op het examen wordt niet verlaagd met hetzelfde bedrag en blijft gelijk. Hierdoor wordt de verkoopprijs van het examen én de verkoopprijs van het lespakket hoger dan voor de prijswijziging. 

  • De inkoopkosten op 0% worden verhoogd

  • De dienstverlening op 21% blijft hetzelfde

  • De verkoopprijs gaat omhoog; hierdoor verhoogd de totale pakketprijsVoorbeeld opbouw praktijkexamen 2023
Het kan zijn dat je het nodig vindt om ná deze wijzigingen nog andere prijswijzigingen door te voeren. Wellicht wil je je lesprijs ook verhogen. Kijk hiervoor in het kennisbank artikel 'Prijswijziging in bestaande pakketten'.Resultaten controleren

Na het doorvoeren van de nieuwe CBR-tarieven staat een overzicht van de doorgevoerde wijzigingen in het logboek. Hierin staat van elk lespakket wat er gewijzigd is en of er mogelijk fouten gevonden zijn.

Mocht er een pakket zijn met fouten, dan staan die genoemd in het logboek. Hier kun je op de naam van het pakket klikken om de details van dit pakket in te zien en, waar nodig, zelf alsnog de gewenste wijzigingen door te voeren.

Ook kan er via de button 'Verstuur aanvraag' direct een verzoek aan Dation worden gedaan om het door ons te laten oplossen, indien je er zelf toch niet uit komt.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren