Rijschoolinstellingen beheren

Gewijzigd op Wed, 19 Jul 2023 om 10:39 AM

Lees hier hoe je diverse instellingen als contactgegevens en financiëlegegevens instelt voor jouw rijschool

1. Ga naar 'Beheer' - 'Algemene instellingen' - 'Rijschoolinstellingen'.

2. Kies de gewenste 'Administratie'.

Tip: voer per administratie verschillende gegevens in.

3. Vul onder het tabblad 'Contact' alle gewenste contactgegevens in en klik op 'Opslaan'.

4. Vul onder het tabblad 'Financieel' alle financiële gegevens in en klik op 'Opslaan'.

Tips

Automatische incasso informatie

De 'automatisch incasso informatie' kan worden overgeslagen. Deze wordt niet gebruikt.

Bank

Hier kunnen bankpartijen worden aangemaakt voor het registreren van betalingen. Er kan een partij worden toegevoegd voor iDEAL betalingen, Tikkie betalingen, pin betalingen, etc.

Met de knop 'Toevoegen' kan een nieuwe bankpartij worden toegevoegd.

Let op: er kan alleen een naam worden ingevoerd, verder kan er niks worden ingesteld.

Debiteurnummer

Hier kan de debiteurnummering worden aangepast. Standaard begint deze bij 1.

Met de Bewerken knop kan het aantal cijfers in het debiteurnummer worden aangepast en kan worden ingesteld waar moet worden begonnen met de telling.

Stel jouw gewenste nummering in het veld 'Gekozen nummering' in en kies het nummer om mee te starten in het veld 'Beginnen bij'.

Druk op 'Opslaan' om je instellingen op te slaan. Deze zijn direct actief.

Let op: bestaande debiteurnummers worden niet met terugwerkende kracht aanpast als je deze instellingen wijzigt. Het is daarom belangrijk dat dit wordt ingesteld voordat de eerste debiteuren worden toegevoegd in het systeem.

Saldo instellingen

Hier kunnen de volgende opties worden aan- of uitgezet:

• Toon saldo enkel gebaseerd op verstuurde facturen

Hier kan worden ingesteld of conceptfacturen (facturen die nog niet verstuurd zijn) worden meegenomen in het openstaande saldo van de leerling dat Dation weergeeft.

• Toon 'Negatief saldo' icoon in agendablokken

Als deze instelling aanstaat dan verschijnt in elk agenda blok een euro-icoontje als de leerling nog een openstaand saldo heeft.

Kas betalingen nummeren

Door deze optie aan te vinken, krijgen kasbetalingen die in Dation worden ingevoerd een betalingsnummer. Dat maakt het gemakkelijker om deze betalingen terug te vinden.

Tip: Bankbetalingen krijgen automatisch een betalingsnummer.

5. Geef onder het tabblad 'Agenda kleuren' alle gewenste agenda-onderdelen een kleur en klik op 'Opslaan'.

Tip: hier kunnen 2 kleuren worden ingesteld:

Categorie kleuren:

Elk agendablok heeft een streep aan de rechterkant van het blok. De kleur van deze streep wordt bepaald door de categorie van de afspraak. In dit scherm kan worden ingesteld welke kleur bij welke categorie hoort.

Regio’s / Niveaus

Een leerling kan aan een regio of niveau gekoppeld worden. Elke regio/niveau heeft een kleur. Als een leerling aan een regio of niveau is gekoppeld, zie je die kleur bij het inplannen van de leerling. Met de 'Toevoegen'-knop kunnen nieuwe regio’s / niveaus worden aangemaakt. Het naam veld is een vrij tekst veld.

6. Vul onder het tabblad 'Overig' alle gewenste overige gegevens in en klik op 'Opslaan'.

Tip: Hier kunnen de volgende instellingen worden in- of uitgeschakeld:

Onderdeel automatisch aanpassen aan tijd lesblok

Door deze optie aan te zetten, worden de start- en eindtijd van het lesblok automatisch aangepast op basis van het geselecteerde pakketonderdeel. Wordt er een les van 90 minuten geselecteerd om te plannen, wordt de eindtijd van het lesblok automatisch aangepast naar 90 minuten na de starttijd.

Voertuig controle planning

Hier kan je per categorie aangeven of het plannen van een #voertuig verplicht is bij het maken van een agenda-afspraak. Selecteer categorie.

Locatieadres weergave bij afspraken

Als er een locatie is ingepland op een afspraak wordt altijd het adres van die locatie getoond. Is er geen locatie afspraak dan is het mogelijk om het Woon- en ophaaladres van de leerling te tonen. Selecteer hieronder voor welke categorieën dit gewenst is: Selecteer categorie.

Plannen bij cursus op een offerte

Selecteer je voorkeur voor de werking van het systeem bij het plannen van afspraken die op een offerte staan.

Toelichting opties:

•     Toestaan: er wordt geen melding getoond. Het is toegestaan afspraken te plannen           vanuit een cursus die op een offerte staat
  •     Niet toestaan: er wordt een melding getoond dat het niet is toegestaan afspraken te         plannen vanuit een cursus die op een offerte staat
  •     Waarschuwing: er wordt een waarschuwingsmelding getoond. Plannen is alleen             toegestaan als de gebruiker het recht heeft om door te plannen bij overschrijden               restrictie

Activeer Dation feestmodus

Extra’s in Dation. Zet het aan om te ontdekken...