Synchroniseren Dation en je boekhouding

Gewijzigd op Wed, 07 Dec 2022 om 03:58 PM

Live koppeling Exact Online en AFAS

Het synchroniseren van Dation en je boekhouding met de live koppeling (via API) werkt voor Exact Online en AFAS. Je exporteert eerst alle debiteuren, facturen en transactie van Dation naar de boekhouding en vervolgens importeer je de bankbetaling van je boekhoudpakket naar Dation.

 

1. Sluit de periode af in Dation

Om te voorkomen dat er na het exporteren van Dation naar je boekhouding nog mutaties door medewerkers worden gemaakt (en er dus een afwijking ontstaat tussen Dation en je boekhouding) moet je als eerst een periode in Dation afsluiten. 


In het menu Financieel - Boekhouding klik je op de knop 'Nieuwe periode afsluiten'. Je kiest vervolgens de periode en geeft deze periode een naam.

 

2. Exporteren van je debiteuren in Dation naar boekhouding

Als eerste exporteer je de debiteuren van Dation naar je boekhoudpakket. In de debiteurenexport zitten zowel de leerlingen als bedrijven die in de betreffende periode zijn toegevoegd óf zijn bijgewerkt met nieuwe gegevens.

 

Alle debiteuren vanaf de startdatum van de periode worden geëxporteerd. Er zit geen einddatum op deze export, zodat je elke keer dat je de debiteuren exporteert altijd alle nieuwe en bijgewerkte debiteuren van de startdatum van de periode in je boekhoudpakket hebt staan.

 

3. Exporteren van je journaal in Dation naar boekhouding

Nadat je je debiteuren hebt geëxporteerd van Dation naar je boekhouding kun je het journaal exporteren. In het journaal zitten alle facturen en betalingen in de betreffende periode. 

  • Facturen met een factuurdatum in de betreffende periode worden in dit journaal geëxporteerd van Dation naar je boekhouding

  • Contante betalingen met een betaaldatum in de betreffende periode worden in dit journaal geëxporteerd van Dation naar je boekhouding

4. Importeren bank van boekhouding naar Dation

Voordat je deze stap uitvoert is het belangrijk dat je eerst jouw bank hebt ingelezen in je boekhoudpakket en daarin alle betalingen hebt afgeletterd op de juiste debiteur en factuur. 

 

Kies in Dation dezelfde periode als waarvoor je net in je boekhoudpakket de bank hebt ingelezen en druk op de knop 'Transacties ophalen'.

Je ziet tijdens het importeren een voortgangsbalk met de resultaten van de import. Na de import kun je op het icoon 'Resultaten' klikken om te bekijken of er mogelijk nog fouten en/of niet verwerkte betalingen zijn in deze import.

Als er een betaling niet succesvol geïmporteerd is staat er in het Resultaten-bestand waarom dit is. Vrijwel altijd is in dit geval de betreffende debiteur en/of factuur niet gevonden in Dation. Je kunt de betaling dan handmatig toevoegen, of opnieuw inlezen nadat de debiteur/factuur is aangepast in Dation.  

 

Goed om te weten: Je kunt de import zo vaak doen als je wilt, Dation zal nooit dezelfde betaling meer dan 1x inlezen.


 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren